Wisselschakelaar vervangen

Een wisselschakeling is een serie van klassieke schakelaars die allen hetzelfde lichtpunt bedienen. Je vindt dit typisch in hal waar zowel op het gelijkvloers als op een verdieping een schakelaar aanwezig is om de verlichting van de trap aan te schakelen.

In Figuur 1 zie je hoe deze schakeling werkt. In regel wordt slechts één geleider geschakeld zoals aangegeven in de figuur, maar dubbelpolige wisselschakelaars bestaan eveneens. Zie ook Enkelpolige schakelaar vervangen voor meer informatie over het verschil tussen een enkelpolige en een dubbelpolige schakelaar.

Lichtkring_wissel_003

Figuur 1: elke manipulatie van één van beide schakelaars zal de toestand van de lamp wijzigen.

In een doe het zelf zaak of op het internet vind je heel gemakkelijk een enkelpolige wisselschakelaar. Hou er even rekening mee dat de grote merken zoals Niko en BTicino doorgaans eenvoudiger te monteren zijn dan de goedkopere huismerken. In de praktijk doen ze echter allemaal wat ze beloven.

Om een wisselschakelaar te vervangen ga je als volgt te werk:

  1. Schakel eerst de zekering uit die de lichtkring bedient waaraan je gaat werken.
  2. Demonteer de schakelaar. Dit is voor elk merk een beetje anders. Doorgaans verwijder je eerst met een platte schroevendraaier het schakelplaatje zelf en afhankelijk van het merk ook de omranding. Daarna wordt het binnenwerk van de schakelaar uit het contactdoosje gevezen (meestal kleine vijzen met kruiskop).
  3. Maak de draden los die door de oude schakelaar geschakeld worden en sluit ze aan op de nieuwe schakelaar. Bij een enkelpolige wisselschakelaar dienen 3 geleiders aangesloten te worden. Ze komen overeen met de rode en de 2 zwarte geleiders weergegeven in Figuur 1 en Figuur 2.
  4. Monteer de schakelaar opnieuw in zijn behuizing.
  5. Schakel de zekering in en test of alles werkt.
Schakelaar_wissel_001

Figuur 2: aansluitschema wisselschakelaar.