Stopcontact aansluiten

Stopcontacten heb je zelden teveel. Gelukkig is het niet zo moeilijk een extra stopcontact te voorzien als je er ergens één tekort komt.

Waar aansluiten

Stopcontacten worden in regel aangesloten in een grote slinger of stroomkring. Die stroomkring begint aan de zekering. Van daaruit vertrekken 2 of 3 (indien geaard) draden naar het eerste stopcontact in de kring. Zo’n stopcontact heeft dan 6 aansluitingen. 3 voor de binnenkomende draden, en 3 voor de uitgaande draden die de verbinding zullen maken met het 2e stopcontact, en zoverder.

Stopcontact_001

De eenvoudigste manier om een extra stopcontact aan te sluiten is dan ook het laatste in een bestaande stroomkring te zoeken (daar gaan 3 draden binnen maar komen er geen buiten), en van daaruit een nieuwe verbinding te maken naar je nieuwe stopcontact.

Let er wel op dat je volgens de Belgische en Nederlandse wetgeving in één stroomkring slechts 8 stopcontacten kan aansluiten. Meervoudige stopcontacten (i.e. alles wat achter 1 enkel afdekplaatje zit) worden daarbij slechts als één stopcontact geteld. Als in een stroomkring reeds 8 stopcontacten zijn aangesloten moet je een andere stroomkring kiezen of desnoods een nieuwe kring trekken (met eigen zekering).

Eendraadschema_001

Een typische stroomkring zoals weergegeven op het ééndraadschema met 20A automatische zekering. Deze kring bevat 3 enkelvoudige en 2 meervoudige stopcontacten. Er kunnen nog 3 bijkomende stopcontacten worden aangesloten.

Hoe aansluiten

Vergeet alvorens te starten met de werken niet om de zekering af te leggen van de kring waarop je zal gaan werken. Voor oudere zekeringen waar elke draad appart gezekerd is zal je daarvoor 2 schakelaars moeten overhalen. In nieuwere zekeringen worden beide draden door één en dezelfde schakelaar bediend.

Stopcontacten worden met elkaar verbonden via 3 draden van minstens 2.5mm², een donkere (fazedraad), een blauwe (nul-draad), en een groen-geel gestreepte (aarding). Als het nieuwe stopcontact dat je wil aansluiten zich vlak naast een bestaand stopcontact bevindt en beide stopcontacten uiteindelijk achter 1 afdekplaatje zullen komen kan je werken met afzonderlijke draden, ook wel VOB-draden genoemd. Zoniet moet gewerkt worden met VOB draden in een daarvoor voorziene (geribde) buis of een XVB kabel.

VOB_001

VOB draden in geribde buis

XVB_001

XVB draden in geribde buis

De draden worden aangesloten zoals in de tekening bovenaan. De aarding in het midden. De fazedraad en nul-draad aan de zijkanten. In België en Nederland is er geen duidelijke conventie of de nul-draad links dan wel rechts moet worden aangesloten. In Frankrijk ligt de nul-draad steeds aan de linkerkant.

Draai de vijzen goed vast en je nieuwe stopcontact is aangesloten.

 

Alles wegwerken

Nu je stopcontact is aangesloten moeten we het nog netjes wegwerken in het inbouwdoosje. Er zijn 2 gangbare types inbouwdoos:

  • Rond: voor inbouw in holle muren (Gyproc etc.): hier wordt het stopcontact met 2 vijsjes rechtstreeks aan het doosje bevestigd.
  • Vierkant: voor inbouw in stenen muren; het stopcontact kan worden vastgezet in het doosje door middel van 2 klemmen (links en rechts). De klemmen worden bediend met 2 vijzen die zich links en rechts van het stopcontact bevinden.
Stopcontact_003

Inbouwdoosje voor holle muur. De vijzen boven- en onderaan kunnen losgemaakt worden en gebruikt voor het fixeren van het stopcontact.

Stopcontact_004

Inbouwdoos voor stenen muren.

Stopcontact_002

Vijsjes aan beide kanten laten toe het stopcontact in een vierkant doosje te klemmen. De uitsparingen worden gebruikt bij holle muren.

Tenslotte plaats je het afdekplaatje en we zijn klaar.

Q&A

Welke zekering gebruiken

Stopcontacten worden doorgaans aangesloten op een 20A automatische zekering of een 16A smeltzekering. De bekabeling wordt dan uitgevoerd met een minimale doorsnede van 2.5mm².