Stopcontacten heb je zelden teveel. Gelukkig is het niet zo moeilijk een extra stopcontact te voorzien als je er ergens één tekort komt.
Waar aansluiten
Stopcontacten worden in regel aangesloten in een grote slinger of stroomkring. Die stroomkring begint aan de zekering. Van daaruit vertrekken 2 of 3 (indien geaard) draden naar het eerste stopcontact in de kring. Zo’n stopcontact heeft dan 6 aansluitingen. 3 voor de binnenkomende draden, en 3 voor de uitgaande draden die de verbinding zullen maken met het 2e stopcontact, en zoverder.
De eenvoudigste manier om een extra stopcontact aan te sluiten is dan ook het laatste in een bestaande stroomkring te zoeken (daar gaan 3 draden binnen maar komen er geen buiten), en van daaruit een nieuwe verbinding te maken naar je nieuwe stopcontact.
Let er wel op dat je volgens de Belgische en Nederlandse wetgeving in één stroomkring slechts 8 stopcontacten kan aansluiten. Meervoudige stopcontacten (i.e. alles wat achter 1 enkel afdekplaatje zit) worden daarbij slechts als één stopcontact geteld. Als in een stroomkring reeds 8 stopcontacten zijn aangesloten moet je een andere stroomkring kiezen of desnoods een nieuwe kring trekken (met eigen zekering).
Hoe aansluiten
Vergeet alvorens te starten met de werken niet om de zekering af te leggen van de kring waarop je zal gaan werken. Voor oudere zekeringen waar elke draad appart gezekerd is zal je daarvoor 2 schakelaars moeten overhalen. In nieuwere zekeringen worden beide draden door één en dezelfde schakelaar bediend.
Stopcontacten worden met elkaar verbonden via 3 draden van minstens 2.5mm², een donkere (fazedraad), een blauwe (nul-draad), en een groen-geel gestreepte (aarding). Als het nieuwe stopcontact dat je wil aansluiten zich vlak naast een bestaand stopcontact bevindt en beide stopcontacten uiteindelijk achter 1 afdekplaatje zullen komen kan je werken met afzonderlijke draden, ook wel VOB-draden genoemd. Zoniet moet gewerkt worden met VOB draden in een daarvoor voorziene (geribde) buis of een XVB kabel.
De draden worden aangesloten zoals in de tekening bovenaan. De aarding in het midden. De fazedraad en nul-draad aan de zijkanten. In België en Nederland is er geen duidelijke conventie of de nul-draad links dan wel rechts moet worden aangesloten. In Frankrijk ligt de nul-draad steeds aan de linkerkant.
Draai de vijzen goed vast en je nieuwe stopcontact is aangesloten.
Alles wegwerken
Nu je stopcontact is aangesloten moeten we het nog netjes wegwerken in het inbouwdoosje. Er zijn 2 gangbare types inbouwdoos:
- Rond: voor inbouw in holle muren (Gyproc etc.): hier wordt het stopcontact met 2 vijsjes rechtstreeks aan het doosje bevestigd.
- Vierkant: voor inbouw in stenen muren; het stopcontact kan worden vastgezet in het doosje door middel van 2 klemmen (links en rechts). De klemmen worden bediend met 2 vijzen die zich links en rechts van het stopcontact bevinden.
Tenslotte plaats je het afdekplaatje en we zijn klaar.
Q&A
Welke zekering gebruiken
Stopcontacten worden doorgaans aangesloten op een 20A automatische zekering of een 16A smeltzekering. De bekabeling wordt dan uitgevoerd met een minimale doorsnede van 2.5mm².